PERISIAN APLIKASI

PENGENALAN PERISIAN APLIKASI

  • Meliputi perisian yang membolehkan seseorang melakukan tugas-tugas yang dikehendaki.

ADOBE PHOTOSHOP

PENGENALAN

Adobe Photoshop, atau biasa disebut Photoshop, adalah perisian editor imej buatan Adobe Systems yang dikhaskan untuk pengeditan foto/gambar dan pembuatan kesan. Perisian ini banyak digunakan oleh jurugambar digital dan perusahaan iklan sehingga dianggap sebagai pemimpin pasaran (market leader) untuk perisian pengolah gambar / foto, dan, bersama Adobe Acrobat, dianggap sebagai produk terbaik yang pernah dihasilkan oleh Adobe Systems.Versi kelapan aplikasi ini disebut dengan nama Photoshop CS (Creative Suite), versi sembilan disebut Adobe Photoshop CS2, versi sepuluh disebut Adobe Photoshop CS3, versi kesebelas adalah Adobe Photoshop CS4 dan versi yang terkini (keduabelas) adalah Adobe Photoshop CS5.

FUNGSI

  • Membuat tulisan dengan efek tertentu Kelebihan Photoshop mampu membuat tulisan dengan bermacam-macam karakteristik.

  • Membuat tekstur dan material yang beragam dengan langkah-langkah tertentu, seorang designer boleh membuat gambar misalnya daun, logam, air, dan bermacam gambar lain.

  • Mengedit foto dan gambar yang sudah ada manipulasi yang boleh dilakukan antara lain seperti mengubah posisi gambar, mengatur pencahayaan, komposisi warna, menyambung gambar, menambah border (frame) dan efek-efek lainnya.

LANGKAH KERJA

1. Buka Adobe Photoshop dan klik file selepas itu pilih open.

2. Pilih gambar bagi membuat transparent pada background gambar tersebut.

3.Selepas selesai memilih gambar, klik ikon Magic eraser untuk delete background yang berwarna putih pada gambar itu.

4. Klik pada background belakang gambar tersebut Automatik magic eraser akan buang. Tapi ingat, fungsi Magic Eraser hanya padam pada warna yang sama atau warna seakan-akan dengan tempat yang anda klik.

5. Selepas selesai edit semua,save picture tersebut. Klik file selepas itu, pilih save as.

6. Pilih tempat bagi menyimpan gambar tersebut.Pilih mana-mana format dan klik save.

GAMBAR ORIGINAL

GAMBAR SELEPAS DI TRANSPARENT

LEAWO FREE PSP VIDEO CONVERTER

PENGENALAN

Leawo Free PSP Video Converter yang membantu anda untuk menukar video apapun ke PSP MP4 dan format MP4 PS3. Anda dapat menukarkan semua audio yang am dan juga fail video. Leawo Free PSP Video Converter dianggap sebagai video converter yang universal kerana boleh menukar video apapun ke PSP dan video yang disokong PS3. Video yang di convert boleh dimainkan dengan pemain mudah alih Sony PS3 dan PSP.


FUNGSI

Convert video secara percuma seperti format video FLV, WMV, AVI, RMVB, RM, MOV, QT, MP4, DV, 3GP, MPG, MPEG, MP3 dan DAT.

LANGKAH KERJA

1. Klik pada Add Video.

2.Pilih fail video yang anda ingin convert.

3.Klik pada petak yang bergarisan merah yang dipaparkan dibawah bagi menjalankan proses convert video.

 4.Tunggu sehingga proses convert video selesai.

5.Proses convert video selesai.

GIMP

PENGENALAN 

GNU Image Manipulation Program atau yang lebih dikenali dengan sebutan GIMP adalah perisian untuk manipulasi grafik berasaskan raster. GIMP berjalan pada desktop GNOME dan dikeluarkan dengan lesen GNU General Public License. GIMP pada awalnya dikembangkan untuk desktop X11 yang berjalan di platform Unix. Namun saat ini software ini sudah diporting ke beberapa platform sistem operasi yang lain iaitu MS Windows dan Mac OS.Grafik yang dihasilkan oleh GIMP disimpan dengan format XCF dan boleh dieksport ke pelbagai format gambar seperti bmp, jpg, gif, pdf, png, svg, tiff, dan masih banyak lagi yang lain. GIMP menyediakan banyak sekali plugin yang memudahkan kita dalam mengolah image dengan cepat.

FUNGSI

GIMP sampai saat ini belum menjadi aplikasi yang banyak digunakan, tapi dari hari-ke hari pengembangan dari versi GIMP selanjutnya lebih mendekati paparan maupun fungsi dari Photoshop. Anda boleh menggunakan aplikasi ini untuk membuat reka bentuk grafik, membuat logo, mengedit gambar dan juga membuat animasi sederhana (memakai plugin GAP (GIMP Animation Package). Tapi, tetap saja banyak orang yang tidak familiar dengan aplikasi opensource ini, cara penggunaan yang berbeza membuat banyak orang sukar beralih dari Photoshop yang berbayar dan mahal.

LANGKAH KERJA

1.Buka GIMP dan klik fuzzy tool.

 2.Tick fuzzy tool pada background warna tersebut.

5.Sebelum itu, right klik pada gambar tersebut>pilih layer>pilih transparency >pilih add alpha channel.

 6.Gunakan eraser tool bagi memadam warna yang tidak dingini.

 

 7.Simpan(save) pada lokasi yang sesuai.

PICASA

PENGENALAN

Picasa merupakan perisian pengurusan foto yang membantu menguruskan foto di dalam komputer peribadi (PC) anda. Picasa akan mengenalpasti semua foto di dalam PC anda dan menyusun foto-foto tersebut di dalam fail visual mengikut nama, saiz atau tarikh. Anda boleh drag and drop untuk menyusun fail-fail anda dan mencipta album. Picasa akan memastikan foto-foto anda berada dalam keadaan tersusun. Selain itu,dengan beberapa klik sahaja, anda juga mampu membuat kolaj foto dan menambahkan effect pada foto-foto anda.

FUNGSI

1. Mengatur koleksi foto

2. Membuat persembahan dan membuat backup

3. Editing foto dengan basic fixed

4. Editing foto dengan tuning

5.Editing foto dengan kesan

LANGKAH KERJA

Basic Fixes: Cropping

1.klik pada crop.

2-Pilih bahagian mana yang ingin anda crop dan klik apply.

3.Gambar sudah selesai di crop, jika ingin mengembalikannya seperti semula, anda cuma klik Undo Crop.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s